Dia Internacional del Càncer Infantil - Xocolatada Solidaria

Dia Internacional del Càncer Infantil

 

15 de febrer

El 15 de febrer es celebra el Dia Internacional del Càncer Infantil. Aquest dia té com a objectiu sensibilitzar i conscienciar sobre la importància dels reptes als que s’enfronten els nens i adolescents amb càncer i les seves famílies, així com de la necessitat de que tots els nens en qualsevol lloc del món tinguin accés a un diagnòstic precís i precoç i puguin rebre un tractament eficaç.

Aquesta declaració es va dur a terme a Luxemburg l’any 2001. Va ser creat per l’Organització Internacional de Càncer Infantil, CCI (abans coneguda com ICCCPO, Confederació Internacional d’Organitzacions de Pares de Nens amb Càncer), una xarxa formada per 177 organitzacions nacionals de pares de nens amb càncer en 90 països en els 5 continents.

Aquest dia es va celebrar per primera vegada l’any 2002 i des de llavors ha generat el suport de xarxes globals i institucions capdavanteres incloent: SIOP (Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica), SIOPE (Societat Europea d’Oncologia Pediàtrica), UICC (Unió pel Control Internacional del Càncer), Hospital Infantil de Investigación St.Jude e IARC (Agència Internacional per a la Recerca del Càncer) entre altres.

El Dia Internacional del Càncer Infantil es basa en la creença de la CCI que tot nen amb càncer mereix la millor atenció mèdica i psicològica, independentment del seu país d’origen, raça, estatus econòmic o classe social. A més, es recolza en la premissa que la mort de nens amb càncer és evitable amb un diagnòstic primerenc, disponibilitat i accés a tractaments i cures apropiades així com les medicines essencials assequibles.

Actualment, el 15 de febrer totes aquestes organitzacions realitzen durant tot el mes de febrer, campanyes per millorar l’atenció i les condicions als seus països. A través de la ICCCPO, en col·laboració amb la Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica (SIOP), pares de tot el món s’uneixen sota una mateixa causa: ajudar als nens amb càncer a accedir al millor tractament possible amb les millors condicions de suport.

A Espanya, la Federación Española de Padres de Niños con Cáncer agrupa a 16 associacions repartides per Espanya amb l’objectiu de traslladar la problemàtica dels nens amb càncer i plantejar solucions.

Malgrat l’augment de les taxes de supervivència, avui dia segueixen morint nens i adolescents amb càncer tant als països desenvolupats com en vies de desenvolupament. De fet, en alguns països, les morts per càncer infantil superen les morts per tots els tipus de malalties de la infància.